Virtuelna kafa sa Aleksandrom Kebić

Zdravo Aleksandra! Predstavi nam se ukratko, šta radiš, čime se trenunto baviš?

Zdravo ☺ Radim u Puzzle Software-u, IT kompaniji koja se bavi razvojem softvera i edukacijama u oblasti Agilnog razvoja. Tu sam Marketing/PR menadžer, ali sam uključena i u projekte razvoja u našem Start-Up Corner-u. Sve u svemu, imam poprilično raznolik spektar aktivnosti i to je ono što me najviše ispunjava u radu u ovoj kompaniji.

Šta je to Agile?

Agile je skup metodologija i frameworka koji se najviše primenjuju u razvoju softvera, ali i u mnogim drugim oblastima. To je set vrednosti i principa, po kojima se zastupa brz i fleksibilan odgovor na promene (one su čak poželjne), iterativno planiranje, rana isporuka, rad u samo-organizovanim i kros-funkcionalnim timovima… Dakle, veoma visok stepen kolaboracije, sa što manje pisane dokumentacije i fokusom na klijenta i ljude u razvojnom timu.

Šta se trenutno dešava na ovom polju? Da li postoje neki događaji, meetup-i i slično?

U Srbiji je Agile zajednica poprilično velika. Zapravo, i na regionalnom nivou. To je nešto na čemu i mi kao kompanija radimo i iz tog razloga se izdvojio brend Agile Serbia. Pod okriljem ovog brenda, organizujemo javne kurseve i treninge dva puta godišnje u okviru Agile Month-a (meseca edukacija u oblasti agilnog razvoja), zatim on-site treninge za kompanije, kao i veliki broj besplatnih meetup-ova i radionica. Posebno smo ponosni na događaj koji organizujemo jednom godišnje, a to je Agile Serbia Konferencija. Ovaj događaj je internacionalnog karaktera i u maju prošle godine smo imali oko 500 učesnika iz 12 različitih zemalja Evrope! Teme koje konferencija obrađuje su Agilne metodologije, Agile kultura, vrednosti i principi, kao i aktuelne tehničke teme iz sveta razvoja softvera. Svake godine ugostimo predavače koji su svetski eksperti iz oblasti Agile i Developmenta. Na primer, keynote govornik je ove godine bio Dr Alistair Cockburn koji je jedan od najpoznatijih IT naučnika svih vremena, ali i jedan od pionira Agile-a, među kreatorima i potpisnicima Agile Manifesta. Naravno, ne manjka ni domaćih stručnjaka koji zaista drže sjajna predavanja, diskusije i radionice na ovom događaju. Ove godine će konferencija biti u aprilu – pratite sajt http://www.agile-serbia.rs/conference/april-2018/ – tamo već imamo najavljene neke od predavača. U međuvremenu, vidimo se na meetup-ima i ostalim druženjima. ☺

Koji bi bili saveti za studente ili početnike koji se interesuju za ovu oblast? (knjige, sajtovi, free događaji i neke prve obuke, sertifikacije)

Studente bih posavetovala da, pored fakulteta, šire svoje znanje i vidike kroz neke neformalne obuke i treninge. Tu ne mislim nužno na kurseve, već upravo na neke neformalne, besplatne događaje i druženja. Puno je aktuelnih tema, posebno u IT svetu i treba se informisati o svemu. One koji su zainteresovani za Agile kao pristup, svakako želim prvo da obavestim da se čak i karijera može razvijati u toj oblasti. ☺ Postoje razne “uloge” koje pojedinac može da ima u agilnom okruženju. Ako želite da budete Scrum Master, Product Owner ili nekad kasnije Agile Coach, postoje sertifikacioni kursevi za to, napredni treninzi i mnogi drugi edukativni događaji. Kroz nešto malo teorije i puno prakse, sve se može savladati. Što se tiče knjiga i skrpti, internet obiluje istim. Naravno, prvo što treba pročitati u vezi sa ovom temom je Agile Manifesto http://agilemanifesto.org/.

Koja je tvoja omiljena kafa? 🙂

Jedan produženi espreso, sa vrlo malo toplog mleka, molim. ☺

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *